6 Kasım 2013 Çarşamba

KIZLI ERKEKLİ KALMAK MI MEVZU YOKSA BUNU TARTIŞABİLİYOR HALE GELMİŞ OLMAK MI?

Haydiiii okula, sizi eğitim ve öğretime tabii tutacağız deyip çocuk yaşta soktukları binalardan çıkardıklarında iş işten geçmiş olur.Artık zihne yerleşen ezberler bize sürekli ezberle,birilerinin yazdığı tarihi,bir kısım kökleri boşluğa salınmış dilbilgini,aman dağını taşını da unutma... sırtını sağlama alana kadar ne lazımsa ezberle, bir şey ol, mühim bir şey ol... diye fısıldamaya başlamıştır.Düşünme, sorma, verileni al, onunla yetin maneviyatını düşünmek için daha yaşın ne onun sırası değil sen koş aman yarışı ihmal etme nidaları içinde debelenen genç bir kuşak böylece oluşturuldu.Sorun; bingbangden bu yana tüm ezberlerin döksün size ve damarlarına işlemiş şekillendirilmiş bir kaç da kutsal saysın ard arda oldu bitti...Bu değil miydi yapılan bu uygulama çarkından geçmedik mi hepimiz.Tepkilerimiz topluydu tepkisizliğimiz de öyle hep güdülmekten şikayet ettik bunu dahi sürü halde dile getirdik yanlış mı?
Bir zaman sonra artık dünyaya monte düşünüşe alıştı beynimiz.Herşeyi dünya uygunluğuyla ölçüyor dünya tartısıyla tartıp uymayanı reddediyor hale geldik.Sonra bize bir özgürlük öğrettiler bir eşitlik öğrettiler onlar ne dediyse harfiyen iman edip uyguladık.Hani adalet nerede o ne zaman gelecek demedik.Bu özgürlük tanımı eksik değil mi yahut fazla değil mi demedik. içimizdeki manevi açlığı hissettik sağa sola bakınır haldeyken aşk dediler vaaay dedik aldık taptık teslim olduk kutsadık onu unuttuğumuz yahut öğrenmediğimiz bütün kutsallıkları onda aradık ona atfettik zaman sonra bütün çirkinliklerimize de onu kalkan ettik alet ettik...İçini boşaltıp posasıyla meşguliyetlere harcadık vaktimizi...Eksik lakin fazla değil aynen bu minvalde gelişti mevzu...

Ben ve bana benzeyenler (malum hep bir örgütmüşüz gibi algılandık bozmuyorum) ise kötünün iyisiydik belki de en azından aileden görüyor,telkin alıyor, sosyal ortam ayarlarımıza uzandıkça kürkçü dükkanımıza döndüğümüzde onarılabiliyorduk.Bu nedenle belki de buna rağmen yıkık dökük, düşe kalka, ancak en azından ettiği halttan pişman olabilen, belini doğrultmaya uğraşabilen ve ömrünü buraya kadar yalpalasa da doğruya yön tutmuş vaziyette getirebilen bireyler olabildik.(Avuntum dahi içler acısı)Allah içinde bu eksikliği hissedebilen her kula onarabilme kabiliyetini de fazla fazla versin inşallah...

Pekiii bir de aksini düşünelim:

Yıllarca yalnız kariyer kovalayan tazı olarak yetiştirilmiş isem,
Yıllarca ' sen testini çöz yavrum başka şey düşünme aman' denilerek izole edilmişsem,
Yıllarca maneviyata yaklaşmayı bir tehdit ve gençliğe zeval getirecek bir şey yaşlılığa yakışır bir huzur aracı olarak tanımışsam,
Her şeyi öğrenmiş iken islamı yalnız günah_sevap Allah'ı yalnız sıkıştığımda başvurulacak bir merci olarak görmüşsem,
Yıllarca okullarda göstermelik bir din ve ahlak dersi almış ve boş ders muamelesiyle geçiştirişlerimle öğünebilmiş eksikliğini fark edememiş isem...Benden bu saatten sonra devlet manen hassas olmamı nasıl bekleyebilir.Nasıl gördüğü tabloya şaşırabilir.Ve ne hakla HÖYT O GERÇEKLEŞTİRMEKTE OLDUĞUNUZ EYLEM HARAMDIR ZİNHAR YASAK diyebilir ve bunun ciddiye alınmasını nasıl bekleyebilir.
(İslam inancına dahil olmayan kimseler mevzum dışıdır ve hemen belirteyim insanların ahlaki genişlikleri kendilerini ilgilendirir devleti asla beni hiç ilgilendirmez ve tekrarlıyorum süte yaklaşabilecek durumda olan varsa hemen şapka çıkarırım ancak ben değilim )
Demem o ki Elhamdülillah Müslümanım diyebilen birinin ' ben dilediğim ile dilediğim yerde dilediğim haltı yiyebilirim bu benim özgürlüğümdür' narası atmaya utanmaması zaten başlı başına bir felaket iken bir de inşallah devlet eliyle düzenlenen ev baskınlarına şahit olma rezaletini yaşamayız.Şu an eminim bu iki cümleyi yanyana görmeyi anlamlandıramayanlar var.Ancak evet aynen okunduğu gibidir.Demem o ki:
1.
Kız erkek ,haram helal,aşk,günah,...allah ne verdiyse topunu ayırmadan seçmeden bünyesine alabilecek denli geniş Müslüman derdine kendisi yansın devletin başka işi gücü mü yok.
2.
İnsanların ahlaki değerlerini zorla şekillendiremezsin,kişi yaşadığı hali kendisine yakıştırabiliyorsa devlet olarak sana ötede oyna canım demek düşer ancak.
3.
Evet şu zamanda bangır bangır dillendirilen kepazelikler çürümüşlüğün göstergesidir ve evet Amerikanvari hayat tarzına özenmekten başların nasıl fır döndüğünün göstergesidir ve bunun suçu vebali yine döner dolaşır yönetimi bulur yani devlet tamamen bu hızlı çürüyüşü sineye de çekemez çekmemelidir.
Eeee öyleyse nedir?
Ahlak vicdan inanç utanma ... öğretilir,hatırlatılır,hassasiyetler yenilenir onarılır koptuğu yerden ipler bağlanmalıdır vs..ancak yasak,tüm bu kepazeliği bir nevi kamçılar, gözde büyütür,normalleştirir,ihtiyaç olarak algılanmasına sebep olur.Hepsinden öte vicdanını susturmuş,vicdanını unutmuş,Allah korkusu,kul utancını aşmış kimseyle devletin kovalamaca oynamasının da bir manası yoktur.Bir noktadan sonrası da korkarım özel hayata müdahaleye girer ki bu hiç bir şekilde şahsen tanık olmak istediğim bir tablo değildir. Bana görünen tablo budur başka tabloları da izlemek ölçmek tartmak düşünceme katmak isterim. Selamet ile.Hobbit.

Hiç yorum yok: